Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 25 квітня 2014 р.

РЕЗУЛЬТАТИ

Відповіді
ЗАВДАННЯ №1


Згадане слово – Еврика , у перекладі з грецької «знайшов!», виражає задоволення з приводу якого-небудь відкриття, виникнення вдалої ідеї [http://uk.wikipedia.org/wiki/Еврика]. Воно є девізом штату Каліфорнія, який часто називають Ельдорадо. [http://znaimo.com.ua/Список_девізів_штатів_і_%D1%82%D..,http://ru.wikipedia.org/wiki/Список_прозвищ_штатов_США].
Вчений, про якого йде мова, - Архімед [http://100v.com.ua/uk/Fact-Arhimed-i-yogo-znamenita-E..].
Згідно із легендою, одного разу цар Гієрон наказав перевірити справжність, замовленої ним корони. Архімед поринув у роздуми. Якби корона була простої форми, можна було б розрахувати її точний об’єм. А знаючи об’єм, порівняти його з об’ємом золотого зливка тієї ж маси... Але корона простотою форми не відрізнялася, а точно обчислити розміри кожного з її елементів було не під силу навіть Архімедові.
Міркуючи, Архімед прийшов у лазню. Коли він роздягнувся й заліз у ванну, частина води вилилась на підлогу. Раптом він вискочив із ванни і помчав додому з вигуками: «Еврика!».
Архімед виготовив два зливки із срібла та золота також ж ваги, що й корона. Потім учений наповнив водою посудину й занурив у неї корону. Вода в посудині піднялася й вилилася через край. Потім, доливши воду, опустив золотий зливок. Вода знову вилилася з посудини, але цього разу знадобилося менше води, щоб наповнити її знову. Третім у воду потрапив срібний зливок. Цього разу води вилилось найбільше, адже срібло легше за золото, тому займає більший об’єм [https://sites.google.com/site/cikaviistoriifizikiv/ar..].
Проведений експеримент, наштовхнув Архімеда на відкриття двох законів. Перший - закон питомої ваги металів, суть якого полягає у відношенні ваги тіла до його об’єму. Використання цього закону насамперед необхідне для ідентифікації металів, визначення домішок у них або пористості структури [http://svitohlyad.com.ua/osvita/pytoma-vaha/].
Другий закон – закон Архімеда, основний закон гідростатики та аеростатики, згідно з яким на будь-яке тіло, занурене в рідину або газ, діє виштовхувальна сила, яка дорівнює вазі витисненої даним тілом рідини (газу) і за напрямом протилежна їй і прикладена у центрі мас витісненого об'єму рідини.
Математичний запис закону Архімеда має "рожеве забарвлення):
FA=ρgV
де g — прискорення вільного падіння, ρ — густина рідини, V — витіснений об'єм [http://uk.wikipedia.org/wiki/Закон_Архімеда].

Немає коментарів:

Дописати коментар