Шукати в цьому блозі

середа, 28 грудня 2016 р.



Завдання №2
 «Старий друг афериста»
 
Відповідь:
Мова йде про ідею «вічного двигуна» (perpetuum mobile). [http://korysne.co.ua/vichnyj-dvyhun/]/.
Вічний двигун – уявна машина, яка здатна працювати як завгодно довго, здійснюючи при цьому корисну роботу, а її ККД рівний 100%.
Бажання створити вічний двигун було ще у древніх греків. Однак перша письмова згадка про вічний двигун датується приблизно 1150роком і належить індійському поету, математику і астроному Бхаскару. Вже приблизно з 1200 року проекти вічних двигунів з’являються в арабських літописах. 
Першим європейським автором ідеї вічного двигуна вважається середньовічний французький архітектор і інженер Війяр д’Оннекур, відомий як будівельник кафедральних соборів і творець цілої низки цікавих машин і механізмів.
Знамениті інженери епохи відродження, серед яких був і Леонардо да Вінчі, також виявляли інтерес до проблеми вічного двигуна, однак жоден проект не був втілений на практиці. У 17 столітті Йоганн Ернст Еліас Бесслер стверджував, що винайшов вічний. Найбільш вражаюча демонстрація винаходу Бесслера сталася 17 листопада 1717. Вічний двигун з діаметром валу більше 3,5 м був приведений в дію. У цей же день кімната, в якій він перебував, була замкнена, і відкрили її тільки 4 січня 1718 року. Двигун все ще працював: колесо крутилося з тією ж швидкістю, що й півтора місяця тому. Репутацію винахідника підмочила служниця, заявивши, що учений обманює обивателів. Після цього скандалу інтерес до винаходів Бесслера знизився і вчений помер у злиднях, але всі креслення і прототипи він перед цим знищив.
У 1775 році Паризька академія наук – найвищий в ту пору науковий трибунал Західної Європи – виступила проти безпідставної віри в можливість створення вічного двигуна і прийняла рішення не розглядати більше заявки на патентування даного пристрою. [http://korysne.co.ua/vichnyj-dvyhun/]
Подібний пристрій вступає в протиріччя з двома законами термодинаміки:
- енергія не може бути ні створена, ні зруйнована (закон збереження енергії)
- тепло не може перетікати від холоднішого об'єкта до теплішого.
У результаті всім реальним двигунам потрібне постійне постачання енергією, і жодна теплова машина не може перетворювати все тепло в корисну роботу [https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BD].
Приклади ідеї можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ULy0vly9A2c (Top 10 Perpetual Motion Machines for 2014)

Немає коментарів:

Дописати коментар